Ujawniono najlepsze Ameryka Południowa Peru peruwiańskie jedzenie

Jak Peru, tak odległe jak Ameryka Południowa, zdobyło te kulinarne korony? Sprawdź te pyszne peruwiańskie klasyki, a poznasz odpowiedź.

01 Peru Ceviche

Świeże, słodkie i pikantne ceviche to jeden z najważniejszych przedstawicieli kuchni peruwiańskiej i narodowe danie Peru. Ale kiedy faktycznie przyjedziesz do Peru, przekonasz się, że Ceviche to nie tylko monotonny wygląd.

Różnice w surowcach, przyprawach i dodatkach sprawiają, że ceviche są bardzo różne, a dania te łączą różnorodną kulturę kulinarną Peru i tradycje kulinarne z różnych krajów.

02 Mięso Nadziewane Papryką

Mięso faszerowane chili to popisowe danie Arequipy, w którym jako pojemnik wykorzystuje się lokalne papryczki Rocoto, nadziewane wołowiną, oliwkami, cebulą, rodzynkami i innymi składnikami, doprawione przyprawami, a na koniec zapieczone warstwą sera. Jaskrawoczerwony płaszcz chili i pikantny mleczny zapach sprawiają, że żarłocy naprawdę chcą tego spróbować.

03 Ryż z peruwiańskiej kaczki

Ryż z kaczki peruwiańskiej to specjalność północnego wybrzeża Peru, która powstała w XIX wieku i do dziś uważana jest za jedną z reprezentatywnych potraw kuchni peruwiańskiej. Do przygotowania tego dania dodaje się dużo mielonego czosnku, posiekanej kolendry, posiekanej cebuli, posiekanej papryki, pokrojonego w kostkę zielonego pieprzu i ciemnego piwa, aby zrobić gęstą zupę do ugotowania mięsa z kaczki, a następnie dodać ryż i razem ugotować.

04 Wołowina Smażona

Czy smażona wołowina, jedno z narodowych dań Peru, wygląda jak chińska polędwica wołowa z czarnym pieprzem? Mówi się, że pochodzi z końca XIX wieku, a jego początki sięgają chińskiej kuchni kantońskiej, która doskonale łączy smakowe przyprawy, kuchnię orientalną i kuchnię kreolską, a obecnie jest znana jako peruwiański klasyk. Masz ochotę na pyszną smażoną wołowinę?

05 Pieczone Serce Wołowe

Ostatnie danie to przydrożna przekąska, ale serce rostbefu, peruwiański przysmak inspirowany kuchnią afrykańską, zdecydowanie warte jest spróbowania. Świeże i delikatne szpikulce z serca wołowego są mocno nawleczone bambusowymi szpikulcami i grillowane na ogniu, aby uzyskać atrakcyjny kolor.Tajną bronią jest oczywiście tajny sos!

Nie tylko na ulicach Limy można znaleźć pieczone serca wołowe, ale najbardziej kultowa restauracja Grimanesa sprawia, że ​​to uliczne jedzenie smakuje wyśmienicie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.